Jak vybrat kávovar? | Blog Mall.cz

Jak vybrat kávovar?

Patříte také mezi kávomily, kteří si bez šálku skvělé kávy nedokáží představit ráno nebo odpolední pauzu? Zapomeňte na kavárny a vychutnejte si výbornou kávu i doma nebo v práci. Pomůžeme vám vybrat ten správný typ kávovaru.

Automatické kávovary

Jsou nejjednodušším typem kávovarů na obsluhu. Mají v sobě zabudovaný zásobník na zrnka kávy a na vodu. Samotná příprava kávy je tak velmi jednoduchá. Stačí stisknout tlačítko, přistavit hrnek a kávovar se o vše ostatní postará. Sám si kávu namele a naplní vám šálek skvělým espressem. Automatické kávovary se hodí zejména na místa, kde se očekává velký frmol okolo kávovaru. Využívají se v kavárnách, restauracích i firemních kuchyňkách.

Součástí kávovaru je vývod páry pro přípravu pěny z mléka, která je zapotřebí pro různé variace espressa jako cappuccino, caffè latte nebo latte macchiato. Dražší varianty automatických kávovarů jsou vybaveny nádržkou na mléko, která umožní kávovaru připravit pěnu do kávy automaticky.

Některé kávovary umí našlehat mléčnou pěnu automaticky. • 

Kávovary na kapsle

Ovládání kapslových kávovarů je také velmi jednoduché. Stačí pouze umístit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko. Některé modely kapslových kávovarů mají zabudovanou trysku na přípravu mléčné pěny nebo automatický napěňovač mléka. Kávovary na kapsle jsou určeny spíše do domácností nebo menších firem, kde se nepředpokládá velké vytížení kávovaru.

Určitou nevýhodou kapslového kávovaru mohou být právě kapsle. Pro jednu značku kávovaru je totiž nutné použít pouze takový typ kapslí, které udává výrobce. Nemůžete si tedy koupit jakoukoliv zrnkovou kávu podle chuti, ale používat pouze produkty od dané firmy. Výjimkou jsou kapslové kávovary Nespresso a Dolce Gusto, které umožňují opětovné plnění kapslí od jiných výrobců.

Kávovary na kapsle, až na čestné výjimky, nedokáží připravit 2 kávy najednou. Pokud je vaším požadavkem příprava dvou šálků kávy, neberte to tedy jako samozřejmost a raději si tuto funkci u jednotlivých kávovarů ověřte.

Kapsle s kávou stojí sice více, zato káva z nich skvěle chutná • 

Pákové kávovary

Patří k těm složitějším kávovarům. Oproti automatickým kávovarům mají tzv. páku se sítkem na kávu. To musíte při přípravě espressa pokaždé naplnit čerstvou kávou a manuálně umístit do kávovaru. Kvalita připravené kávy u pákového kávovaru závisí na obsluze stroje. Kávu je nejprve potřeba umlít, v mlýnku na kávu, správné množství umleté kávy pak připravit do sítka, dobře upěchovat atd. Pákové kávovary se používají v restauracích, kavárnách i domácnostech. Příprava kávy tu totiž neznamená jen stisknutí knoflíku, ale jedná se o opravdový rituál. Pákové kávovary jsou často vybaveny i parní tryskou na přípravu mléčně pěny.

Do pákového kávovaru můžete používat jak mletou kávu, tak i kávu porcovanou v tzv. E.S.E. sáčcích (Easy Serving Espresso). Nezašpiní sítko, které se lépe udržuje než s klasickou mletou kávou. Z mleté kávy zase vždy uděláte chuťově lepší espresso.

V sítku musí být kávy tak akorát, aby nebyla ani příliš silná, ale ani slabá. • 

Typ kávovaru je jen základním kritériem při výběru stroje na životabudič. Jakmile si ujasníte, jaký typ kávovaru pro vás bude ten pravý, nastupuje na řadu výběr značky a designu. Jako u všeho se vyplatí vsázet na osvědčené koně a zkušenosti jiných kávomilů.

Staňte se členem Kávového klubu MALL.cz a využijte zajímavé nabídky a slevy na vše, co má s kávou něco splolečného.

Jaký kávovar máte doma nebo v práci vy? Podělte se se svými zkušenostmi v komentářích na našem Facebooku a pomozte ostatním vybrat perfektní kávovar.

 

Témata:
  kávovar, káva