Jak správně ukotvit a zabezpečit trampolínu? | Blog Mall.cz

Jak správně ukotvit a zabezpečit trampolínu?

Teploty stoupají a s nimi i dětská chuť pořádně si zaskákat na trampolíně. Abyste se nemuseli o své hopsající ratolesti strachovat, máme pro vás užitečné tipy, jak trampolínu správně zabezpečit proti zbytečným úrazům.

1. Najděte to pravé místo

Prvním a zároveň nejdůležitějším pravidlem pro bezpečné poskakování je správné umístění trampolíny. Neměla by stát na betonu, asfaltu či dlažbě, neboť ji není možné zakotvit do země a navíc hrozí pád skokana na tvrdou zem. Vyberte raději trávník nebo hliněnou půdu.

V ideálním případě by trampolína měla stát několik metrů od stromů a plotu. Neměla by se nacházet pod střechou nebo větvemi, aby ambicióznější skokany nečekalo nepříjemné překvapení v podobě rány do hlavy. Povrch by měl samozřejmě být rovný, aby se skákalo pouze rovně do výšky.

Trampolíny si nejlépe rozumí s otevřenými prostory daleko od stromů a plotů. • 

2. Ukotvěte trampolínu k zemi

Aby trampolína samovolně necestovala po vaší zahradě a ve větru neohrožovala široké okolí, je potřeba ji důkladně zafixovat do země. K tomu slouží speciální kotvící soupravy, které se skládají z háků a popruhů.

Háky jsou zavrtávací a je nutné je zatlačit hluboko do země. Většinu háků stačí otočným pohybem protlačit do půdy, jako při otvírání lahve vína. Zavrtání si usnadníte páčidlem či trubkou, kterou prostrčíte horním okem a nemusíte použít tolik fyzické síly. Nezatloukejte kotvu do země kladivem, protože by se mohlo poškodit oko.

Nezapomeňte bezpečnost trampolíny pravidelně kontrolovat. • 

Jakmile je kotva pevně zanořená v zemi, protáhněte okem popruh a obepněte s ním nohu trampolíny v její horní části. Utáhněte popruh s pomocí spony a opakujte tento postup u všech nohou. Teď už vám vaše trampolína během nevlídného počasí neuteče.

3. Nezapomeňte na ochrannou síť

Pokud chcete svým skákajícím ratolestem zajistit maximální bezpečí, neměli byste zapomenout na ochrannou síť. Musí být vždy pevně napnutá a její vchod zapnutý, aby žádný ze skokanů z trampolíny nevypadl. Při upevňování sítě k trampolíně nezapomeňte na spony, kterými spojíte uchycovací tyče s nohami trampolíny.

Před začátkem hopsání vždy zapněte vchod do ochranné sítě. • 

Protože ochrannou síť nejčastěji drží ocelové tyče, zabezpečte je tak, aby se vaše dítka nemusela ve škole chlubit baňatými boulemi. Doporučujeme tyče obalit měkkým materiálem, jako je například molitan. Pokud si chcete práci ubrat, vyberte si síť, která má již tyče zabezpečené.

4. Poučte děti o bezpečnosti

Bezpečí trampolíny sice technickými vychytávkami navýšíte, ale přesto nezapomeňte své ratolesti poučit o pravidlech bezpečného hopsání. Zároveň si zjistěte maximální nosnost vaší trampolíny, aby náhodou nedošlo k jejímu přetížení.

Větší počet dětí pouštějte raději jen na trampolíny, které jsou dostatečně široké. • 

Na trampolíně by měl vždy skákat pouze jeden člověk, ale některé větší trampolíny mohou být výjimkou. Skákat by se mělo uprostřed, a pokud nejsou vaše ratolesti léty protřelými skokany, měly by se vyvarovat saltům, piruetám a jiným akrobatickým kouskům.

Pamatujte, že je nebezpečné skákat na trampolíně po dešti. Plocha je vlhká a velmi snadno na ní mohou vaši špunti uklouznout. Počkejte raději, až povrch trampolíny kompletně uschne.

Máte vlastní tipy, jak zabezpečit trampolínu? Pište nám je do komentářů nebo na Facebook.

>>> Vyberte si na MALL.cz tu správnou trampolínu <<<