Jak nás ovlivní zákaz výroby vysavačů s příkonem nad 900 W? | Blog Mall.cz

Jak nás ovlivní zákaz výroby vysavačů s příkonem nad 900 W?

Pozor, hlášení. Od 1. 9. 2017 jsme zakázali výrobu vysavačů s maximálním příkonem nad 900 W. Děkujeme za pozornost, Evropská unie. Proč k takovému omezení došlo a co pro nás znamená konec výkonných vysavačů? 

Omezení výroby výkonných vysavačů pomůže ochraně klimatu

Stejně jako před třemi lety, kdy evropská směrnice omezila výrobu vysavačů s příkonem nad 1 600 W, zmizí z trhu i vysavače s příkonem nad 900 W. Proč takovému omezení vůbec čelíme? V posledních letech došlo k enormnímu nárůstu spotřeby elektřiny při vysávání. Lidé totiž nakupovali čím dál častěji vysavače s velkým příkonem v domnění, že jim budou lépe pomáhat při běžném úklidu domácnosti. Ve skutečnosti ale ve většině případů nakoupili vysavač s vysokým příkonem a s nízkým sacím výkonem, který místo nečistot rychle vysával peněženku a životní prostředí. Pokud by se nákup žroutů energie neomezil, do roku 2025 by se zdvojnásobily emise oxidů uhlíku až o 50 %. Díky omezení má Evropa v příštích letech každý rok uspořit až 20 TWh energie, což se vyrovná roční spotřebě domácnostní celé Belgie.

Účinnost vysávání s vysavači s nižším příkonem určuje sací výkon. • 

Kvalitu vysávání neurčuje příkon, ale savost vysavače

Omezení příkonu vysavačů není žádná tragédie. Příkon vysavače totiž nerozhoduje o kvalitě vysávání, jako si mnozí myslí. Příkon pouze ukazuje, kolik vám vysavač „sežere“ energie. Tím hlavním ukazatelem, jak dobře vám vysavač bude vysávat, je sací výkon. Ten vytváří konstrukce vysavače, zpracování hubice a rovnoměrnost vysávané plochy.

Vysavače s nižším příkonem jsou navíc méně hlučné, daří se jim zachovávat nižší provozní teplotu a díky kvalitnějším hubicím vysávají stejně, ba dokonce lépe, jako přístroje s dvoj až trojnásobných příkonem.

Jaké parametry vysavače jsou pro nás důležité?

Díky nařízení EU je ke každému vysavači přiložen energetický štítek. Ten nám pomůže s výběrem vysavače. Bude nás zajímat:

  • účinnost vysávání (sací výkon)
  • energetická třída
  • přibližná roční spotřeba
  • hlučnost vysavače

Energetický štítek vysavačů s vysvětlivkami. • 

Účinnost vysávání (sací výkon)

Nejdůležitější údaj, který by měl rozhodovat o koupi vysavače, je vyobrazen ve spodní části štítku. Je rozdělený na hodnoty pro tvrdé povrchy (vpravo) a koberce (vlevo) a označen na stupnici A až G (přičemž A je nejlepší). To vám umožní vybrat si takový model, který přesně vyhovuje vašim potřebám.

Energetická třída

Energetická třída indikuje, kolik energie vysavač spotřebuje. Udává se v rozmezí A až G, přičemž A je nejlepší. Třída A může být navíc doplněna plusy (A+, A++, A+++). S každým + je vysavač úspornější.

Přibližná roční spotřeba

Každý vysáváme jinak. Proto tento údaj berte opravdu pouze orientačně. Značí, kolik zhruba kWh spotřebuje vysavač za jeden kalendářní rok při běžném používání.

Hlučnost vysavače

Hlučnost vysavače je pro některé z nás velmi důležitým kritériem. Bohužel to s hlučností není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Hlučnost totiž nelze vnímat jen jako číslo počtu decibelů. „Lidské ucho je nastaveno na určitý kmitočet, kolem čtyř až pěti kilohertzů. Pokud je vysavač takto „vyladěný“, může vám připadat příjemnější zvuk přístroje, který má i o pár decibelů víc,“ vysvětluje Jiří Bartoš, vedoucí zkušebny elektrospotřebičů v Hlinsku. Pokud je pro vás toto kritérium opravdu důležité, vyzkoušejte si vysavač na vlastní uši.

Omezení se nedotkne například robotických vysavačů. • 

Odrazí se nařízení EU na ceně vysavače s nižším příkonem?

Máte strach, že vás koupě nového vysavače s nižším příkonem vyjde draho? Nemusíte se obávat žádné razantní změny. Koupě vysavače vás sice vyjde o pár stovek dráž, ale ve výsledku na něm vlastně ušetříte. Ekonomové počítají, že díky vysavačům s nižším příkonem a vyšším sacím výkonem můžete v dlouhodobém horizontu ušetřit i přes 1 800 Kč díky nižším výdajům za elektřinu. 

Omezení se netýká všech vysavačů

Omezení evropskou směrnicí se nedotkne průmyslových, robotických, tyčových a venkovních vysavačů, ani vysavačů na mokré a suché sání. Týká se pouze vysavačů s hubicí na běžný domácí úklid. 

A pro všechny, kdo si i po 1. 9. 2017 chtějí zakoupit vysavač s vyšším příkonem, máme dobrou zprávu. Omezení se týká jen výroby, ale ne prodeje. V regálech obchodníků budou vysavače s vyšším příkonem než 900 W do vyprodání zásob.

Vadí vám toto omezení EU, nebo v něm vidíte krok kupředu? Svěřte se nám v komentářích na našem Facebooku

Témata:
  domácnost, úklid, vysavač