Jak bojovat s roztoči v domácnosti? | Blog Mall.cz

Jak bojovat s roztoči v domácnosti?

Myslíte si, že máte tří nebo čtyřčlennou domácnost? Tak to jste vedle. Vaši domácnost totiž sdílíte s dalším milionem neviditelných spolubydlících, kteří vám mohou způsobit i zdravotní potíže. Kralují ve vaší ložnici a říkají si roztoči. 

Co jsou roztoči?

Roztoči svým vzhledem připomínají klíšťata až na to, že jsou pouhým okem neviditelní. Dorůstají v průměru 420 mikrometrů a žijí okolo čtyř měsíců. Každá samička za svůj život naklade zhruba 60 až 100 vajíček. Roztoči se téměř vůbec nevyskytují ve vyšších nadmořských výškách a hubí je světlo, extrémní teploty a sucho.

Kde roztoče najdete?

Roztoči milují teplo. A kde jinde ho najít než ve vaší posteli. Živí se šupinkami kůže a proto je logicky najdete právě tam, kde trávíte nejvíce času. V posteli, na křesle, na gauči, v dekách a peřinách a na polštáři. Roztoči si rádi hoví i v pelíšcích vašich domácích mazlíčků. Každý roztoč během svého života vyprodukuje až dvěstěkrát víc exkrementů, než sám váží. Ty se pak víří vzduchem a dráždí zejména alergiky. 

Nespěte v líhni roztočů. Pravidelně větrejte a perte. • 

Jak se zbavit roztočů v domácnosti?

Zasadit smrtelnou ránu roztočům není vůbec, ale vůbec jednoduché. Je to totiž úplně stejné jako s moly. Jakmile si myslíte, že jsou pryč, vylíhne se nová generace. V jednom gramu prachu může být až 15 000 roztočů. Jak se jich zbavit?

Optimální vlhkost – jakmile klesne vlhkost v bytě pod 50 %, roztoči vysychají a umírají. Proto je tento faktor pro boj s roztoči klíčový. Jak snížit vlhkost v bytě?

  • sušte prádlo venku
  • používejte neporézní materiály, jako laminátové podlahy a umělý nebo lakovaný nábytek
  • často větrejte
  • při vaření používejte digestoř

Mráz a sluneční paprsky – udržujte teplotu v bytě okolo 22 °C. Každé ráno rychle a intenzivně vyvětrejte. V zimě nechte matrace a gaučové polštáře venku vymrznout. Roztoče tím zaručeně nepotěšíte.

Postele a lůžkoviny – nezapomínejte se starat i o vaše postele. Tam totiž roztoči kralují a líhnou se. Matraci otáčejte, aby se z ní dostala vlhkost a povlečení perte aspoň na 60 °C (pokud to materiálu neuškodí).

Plyšáci a koberce – oblíbené plyšové hračky dětí trpících alergiemi na roztoče nechte jednou za týden 6 hodin v mrazáku. Po vymrznutí a vyprání se zbavíte roztočů a alergenů. Máte rádi koberce? Zvolte ty s krátkým vlasem, na které stačí vysavač. V hutných kobercích s vysokým vlasem se roztoči často drží jak klíšťata a běžný vysavač na ně neplatí. 

Nezapomínejte vyhánět roztoče z plyšáků. Stačí mrazák a pračka. • 

6 tipů a triků

1. Uklízejte vlhkým hadrem. Suché odprašování roztoče jen rozvíří.

2. Nechávejte postel odestlanou, aby se stihla vyvětrat a vyschnout.

3. Roztoči nenávidí eukalyptový olej. Používejte ho při uklízení.

4. Čistička vzduchu pomůže s kvalitou ovzduší v bytě.

5. V ložnici v patře se mnohem méně práší. Pokud můžete, přestěhujte své místo na spaní výš.

6. Na trhu najdete spreje proti roztočům. Neváhejte je použít.

 

Trpíte alergií na roztoče? Co vám na ně funguje? Napište nám do komentáře na Facebooku, jaké máte osobní zkušenosti z bitevního pole s roztoči. 

Témata:
  roztoči, alergie, prach