9 tipů, jak doma šikovně využít peroxid vodíku | Blog Mall.cz

9 tipů, jak doma šikovně využít peroxid vodíku

Co mají společného praní prádla, bělení zubů a péče o pleť? Peroxid vodíku! Nenápadný roztok má v domácí lékárničce skoro každý – ne všichni ale vědí, že je dobrý nejen na odřeniny. Přečtěte si, s čím vším vám doma kysličník pomůže.

Peroxid vodíku je čirá kapalina, která se skládá z vodíku a kyslíku – i proto se mu někdy říká kysličník. V domácnosti ale používejte jen 3% roztok, silnější koncentrace může být nebezpečná.

Peroxid má silné redukční i oxidační vlastnosti. Proto se nejčastěji používá jako dezinfekce na odřeniny – poradí si s bakteriemi a je nejúčinnějším bojovníkem proti infekcím. To ale není jediné, s čím vám doma pomůže. Víte, na co všechno je kysličník dobrý?

Peroxid vodíku je běžnou součástí domácích lékárniček. Kromě ošetření odřenin ho ale doma využijete i k úklidu nebo třeba bělení zubů. • 

1. Zbaví vás plísní

Pokud se vám doma objevují plísně a žádné vyzkoušené metody na ně neplatí, vezměte si na pomoc peroxid. Tmavých fleků a koutů v koupelně i obýváku vás zbaví za pár minut.

Nalijte roztok do rozprašovače, postříkejte jím dané místo a nechte ho chvíli působit – 20 minut bude stačit. Po chvilce stěnu jemně setřete hadříkem a plíseň je pryč.

2. Připravte si ústní vodu z kyslíku

Chcete-li mít zoubky jako perličky, vyrobte si vlastní ústní vodu – peroxid osvěží dech, zbaví vás aftů a navíc vám zuby krásně vybělí. A recept? Smíchejte 3% roztok peroxidu s vodou v poměru 1:1.

Asi polévkovou lžíci připravené ústní vody pak stačí převalovat v ústech 1–2 minuty. Ale pozor! Peroxid nikdy nepolykejte. A máte-li citlivé zuby, poraďte se nejprve s lékařem. 

NÁŠ TIP: Peroxid můžete smíchat i s jedlou sodou a vytvořit si účinnou bělicí zubní pastu.

Peroxid vodíku má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Díky tomu vás chrání před zubním plakem i zánětem dásní. • 

3. Uklízejte peroxidem

Ocet a soda jsou úklidové stálice. Do třetice všeho čistého vám ale s úklidem pomůže i peroxid. Díky svým dezinfekčním vlastnostem vycídí kuchyni i koupelnu. Smíchejte 3% roztok s vodou v poměru 1:1 a získáte univerzální domácí čistidlo.

Kuchyňská linka, zrcadla, okna, koupelna i WC – s tím vším si kyslíkatý prostředek poradí. Zničí mikroorganismy i nevzhledné šmouhy. A umyjte jím i podlahu, bude se krásně lesknout.

Nebojte se s ním zaútočit ani na špinavý koberec. Přidejte lžíci peroxidu k jaru na nádobí, naneste směs na houbičku a opatrně koberec vyčistěte. Peroxid ho zbaví skvrn od omáček i vína. S drhnutím to ale moc nepřehánějte, ať peroxid nevyžere z koberce barvu.

4. Dezinfikujte ovoce a zeleninu

Omýt ovoce a zeleninu pod proudem vody často nestačí. Zbytků pesticidů vás účinně zbaví až peroxid – lehce jím plody přes slupku postříkejte, nechte působit 5 minut a pak pořádně opláchněte. Zbavíte se tak všech bakterií a můžete si ovoce bez obav vychutnávat.

Pomocí peroxidu zbavíte ovoce a zeleninu škodlivých látek nebo zbytků postřiků. • 

5. Peroxidové praní prádla

Aby bylo vaše prádlo dokonale bílé, přidejte k praní peroxid – oblíbené halenky vybělí líp než drahé prací prášky. Jak na to? Kápněte trošku peroxidu na skvrnu a nechte asi 2 minuty působit. Pak oblečení hoďte do pračky a perte jako obvykle.

Nebo přidejte šálek peroxidu rovnou do pračky – o bílé prádlo se postará a rozzáří ho.

6. Zbavte se akné

Peroxid vodíku vám nepomůže jen s úklidem, ale i s péčí o pleť. Hubí totiž bakterie, takže vás zbaví akné. Naneste trochu roztoku na čisticí vatičku a ošetřete jím pupínky. Stačí nechat působit 2 minuty - ne déle. Pak pleť opláchněte a natřete hydratačním krémem.

Peroxid totiž vysušuje. I proto ho ke kosmetice nepoužívejte pravidelně. Máte-li citlivou pleť, vyhněte se mu úplně.

7. Odstraňte z lednice zápach

Aromatické potraviny nebo třeba zapomenutý sýr dokážou v lednici nadělat pěknou neplechu. Nepříjemného zápachu se přitom jednoduše zbavíte:

  • vyskládejte z lednice všechny potraviny,
  • vystříkejte celý vnitřek peroxidem a nechte ho chvíli působit,
  • nakonec lednici vymyjte čistou vodou a vraťte všechno jídlo zpět – do voňavého a čistého prostředí.

Peroxid vodíku dezinfikuje a dokáže vás zbavit i zápachu v lednici. • 

8. Na čisté nádobí

Kuchyně je srdcem domova. Aby byla dokonale čistá, použijte k mytí nádobí peroxid. Přidejte lžičku roztoku k prášku, který běžně do myčky používáte. Nádobí se pak bude krásně lesknout a nebudou na něm skvrny.

A jestli se trápíte s připálenými hrnci, kysličník si s nimi poradí. Smíchejte ho s jedlou sodou – vznikne pasta, kterou nádobí jednoduše vydrhnete.

9. Pohnojte květiny

Sloučenina vodíku a kyslíku je také dokonalou výživou pro rostliny. Dopřejte svým květinám domácí hnojivo – přidejte do 1 litru vody na zalévání asi 20 ml peroxidu a dál zalévejte rostliny tak, jak jste zvyklí. Peroxid zabrání hnilobě a podpoří růst rostliny.

Peroxidová zálivka předchází kořenovým chorobám a navíc brání rostliny i proti škůdcům. • 

Nezapomínejte, že peroxid vodíku reaguje se světlem. Doma ho proto dejte do neprůhledné nádoby a uskladněte ve skříni, aby měl tmu.

Používáte v domácnosti peroxid vodíku? Napište nám svoje zkušenosti na Facebook.