9 potravin, kterým lednice škodí | Blog Mall.cz

9 potravin, kterým lednice škodí

Rychle s tím do lednice, ať se to nezkazí! Také znáte toto pravidlo? Není zdaleka tak univerzální, jak se na první pohled zdá.

Stále víc lidí si připlácí si za opravdu kvalitní suroviny. Jenže pak se špatným skladováním připraví o velkou část jejich chuti. Vyhněte se tomu a podívejte se, které potraviny do ledničky nepatří.

1. Čerstvé bylinky a jarní cibulka

Svazku čerstvých bylinek bude mnohem lépe ve sklenici s vodou na kuchyňské lince než v lednici. Stonky mohou stále sát vodu a lístky vydrží mnohem déle v dobré kondici.

To platí i pro jarní lahůdkovou cibulku. Ta vám začne dokonce i dorůstat. I když zelenou nať úplně seřežete, z bílého stonku začnou za pár dní vyrůstat další výhony. Díky tomu nemusíte tak brzy do obchodu pro novou. Jen nezapomeňte jednou za 2–3 dny vyměnit vodu.

Přivezli jste si od babičky spoustu pažitky? Stejně jako každou jinou rostlinu, i ji dejte do vody. • 

2. Rajčata, lilek, okurky

Spousta lidí si domů přinese rajčata a honem je dává do lednice, aby se nezkazila. Ale tam nemají rajčata co dělat, protože v chladu mouční. Naopak když je necháte v košíku na lince, chuťově slabé plody ze supermarketu dozrají a mnohem víc si na nich pochutnáte.

Stejně tak do lednice nepatří ani salátové okurky a lilek. Obsahují hodně vody a nízké teploty jim ubližují.

3. Brambory, cibule, česnek, zázvor

Tato zelenina vám vůbec nemusí zabírat místo v chladničce. Stačí, když ji dáte do sklepa, do spíže nebo v chladnější polovině roku na balkon.

Například v bramborách se vlivem přílišného chladu v lednici mění škrob na cukr a zhoršuje se jejich chuť. Až budete přesouvat brambory na nové místo, nezapomeňte, že musí být v temnu, aby nezačaly klíčit. Proto je skladujte třeba v jutovém pytli nebo v kbelíku s víkem.

Cibuli, česneku a zázvoru bude taky nejlépe na místě, které je o něco teplejší než lednice.

4. Tropické ovoce

Ať už to jsou banány nebo pomeranče, jedno mají společné. Vyrostly v teplém klimatu a na chlad v lednici vůbec nejsou připravené. Začnou v něm rychleji měknout a hrozí jim, že zplesniví.

Raději je skladujte v pokojové teplotě v míse s ovocem. Pokud už předem víte, že všechny citrusy nezvládnete sníst, včas z nich vymačkejte šťávu a připravte si džus.

Chlad v lednici tropickému ovoci škodí. • 

5. Konzervy, džemy a dochucovadla

Kolik místa zabírají ve vaší chladničce neotevřené konzervy, džemy, hořčice nebo kečup? Tyto potraviny v ní vůbec být nemusí. V supermarketu je mají také pouze v regálech.

Výjimkou jsou samozřejmě otevřené džemy nebo konzervy, které do lednice patří. U konzerv je dokonce lepší obsah přendat do jiné nádoby. Kov totiž začíná na vzduchu oxidovat a rybičky by mohly získat kovovou pachuť.

Naopak otevřená hořčice nebo láhev s kečupem do ledničky nemusí. Obě dochucovadla jsou plná octu, který je spolehlivě zakonzervuje. Například v restauracích je často na stole kečup a také ho nemají v lednici.

6. Káva

V obchodě měli slevu na vaši oblíbenou zrnkovou kávu a tak jste jí nakoupili o něco víc než obvykle? Ale do lednice přebytek rozhodně nepatří. Zrnka by tam mohla snadno navlhnout a znehodnotit se.

Ideální jsou vzduchotěsné nádoby, ve kterých kávu skladujete v pokojové teplotě. Obal by neměl být z čirého skla, protože světlo nedělá zrnkům dobře.

Namletá káva rychle vyčichne, proto je lepší kupovat celá zrnka. • 

7. Čokoláda

Tabulka čokolády vytažené z lednice se sice jíst dá, ale není to takový chuťový zážitek. Čokoláda se totiž má skladovat při teplotách mezi 14–16 stupni Celsia.

Sladkou dobrotu nezapomeňte uchovávat v temnotě. Na světe začíná šednout. Nebojte, není to žádná plíseň, jen na povrch vystupuje tuk. Je to pouze kosmetická vada a i takovou čokoládu můžete bezpečně sníst.

8. Červené víno

Nikdo nemá rád teplé víno a tak ho mnoho lidí ukládá do lednice. Ale zvlášť červenému vínu to rozhodně neprospívá. Zatímco v lednici je kolem pouhých 5 stupňů, červené víno se má dlouhodobě skladovat v teplotách mezi 15–18 stupni. A právě dlouhodobé podchlazení brání uvolnění jeho chutí.

Pokud nemáte sklep nebo elektrickou vinotéku a láhve skladujete třeba ve skříni, před podáváním stačí víno lehce vychladit. Dejte ho na cca 15 minut do lednice nebo použijte kbelík na sekt s chladnou vodou. Při konzumaci má mít červené víno teplotu kolem 14–16 stupňů.

Červené víno otevřete hodinu před konzumací, aby se rozvinula jeho chuť. Za tuto dobu trochu zteplá, proto je ho dobré zchladit na teplotu cca 12 stupňů. • 

9. Olivový olej

Nízké teploty v lednici olivovému oleji nesvědčí. Může se zakalit a zhoustne. Mnohem lepší je skladovat ho v temné spíži.

Světlo obecně oleji škodí, a proto je vhodné vybírat láhve s tmavým sklem. Pokud máte olivový olej v čirém skle, můžete ho obalit papírem nebo alobalem.

Skladování potravin je tak trochu věda. Věděli jste, že na různých místech lednice jsou odlišné teploty a vlhkost, a proto se hodí ke skladování jiných druhů jídla? Podrobnosti najdete v infografice.

Skladujte potraviny správně a déle vydrží • 

Jaké tipy ohledně skladování jídla se osvědčily vám? Podělte se o ně v komentářích nebo na našem Facebooku.