9 fíglů pro jednoduché žehlení (nejen košil) | Blog Mall.cz

9 fíglů pro jednoduché žehlení (nejen košil)

Sotva vyžehlíte jednu hromadu prádla, už vám doma vyrostla druhá. Čas u žehlicího prkna ale nemusí být nekonečný. Naučte se triky, které používají profíci, a budete mít vyžehleno za pár minut a bez námahy. Čtěte, jak na to.

 

Příprava na jednoduché žehlení začíná už u koše špinavého prádla. Víte, jak správně připravit oblečení, abyste si usnadnili práci u žehlicího prkna?

1. Perte na nízké otáčky

Kdo dobře pere, ten i jednoduše žehlí. Připravte oblečení na proces žehlení už v pračce – tajemství úspěchu tkví v nízkých otáčkách. Když budete prát na míň než 1 200 otáček, prádlo nebude tak zmuchlané a u žehlení strávíte poloviční dobu.

2. Používejte aviváž

Aviváž, to je, oč tu běží. Nezapomínejte na ni při praní. Obsahuje totiž látky, které prádlo změkčí a vyhladí – nebude tak pomačkané, žehlička po něm snáz sklouzne a záhybů ho zbaví rychleji.

Čerstvě vyprané prádlo se žehlí nejlíp. Když do pračky přidáte ještě aviváž, prádlo se změkčí a vyhladí, takže vám pak žehlení půjde od ruky. • 

3. Protřepat, nemíchat!

Jakmile prádlo vytáhnete z pračky, nestačí ho jen hodit na hromadu. Před věšením vezměte do ruky každý kousek zvlášť a pořádně ho vyklepejte. Protřepáním látku natáhnete, vyhladíte a zbavíte se zbytečných záhybů, se kterými byste se u žehlení trápili.

4. Věšte naruby a na ramínka

Aby vám při žehlení všechno lícovalo, musíte naopak při věšení prádla vsadit na rub. Obraťte všechno oblečení naruby a kolíčky dávejte na místo švů – schováte tak jejich případné otisky. Košile, jemné halenky nebo svetříky pověste raději na ramínka. Lépe se vytvarují a nemusíte se trápit s kolíčkováním.

5. Třídění základ úspěchu

Vysypete vždycky plný koš vypraného prádla na jednu hromadu a žehlíte na přeskáčku kousek po kousku? Chyba! Každá látka je jiná a potřebuje odlišnou péči. Roztřiďte si před žehlením prádlo podle materiálu a teploty, kterou snese.

Začněte žehlením syntetických materiálů, na které stačí nižší teploty. Nemusíte tak čekat, až se vám žehlička nahřeje. Bavlnu a len si naopak nechte nakonec, těm vysoké teploty nevadí.

A pokud se vám nechce teplotu řešit, nastavte na žehličce asi 130 °C. To je ideální teplota, se kterou nespálíte žádný materiál. Nebo si pořiďte moderní napařovací žehličku, která bude hlídat teplotu za vás. 

Čtěte před žehlením štítky na jednotlivých kusech oblečení – jen tak budete mít jistotu, co látce neublíží. • 

6. Kropte teplou vodou

Už naše babičky oblečení vždy před žehlením kropily. A dobře věděly proč – vlhká látka se totiž pomačkání zbaví rychleji. A když si do rozprašovače dáte vlažnou vodu, půjde vám to ještě líp.

Teplá voda se vsakuje do látky rovnoměrněji, takže trička i košile provlhčí důkladně a vyžehleno budete mít za pár minut. Jestli se vám nechce kropením zdržovat, sundejte z věšáku prádlo ještě trochu vlhké a rovnou se vrhněte na žehlení. Asi 15% vlhkost je ideální.

7. Žehlete naruby

Ne všechny látky snesou žehlení z lícové strany. Například džínovina nebo tmavá bavlněná trička pak mají tendenci vytvářet nehezké lesklé plochy. Chcete-li mít jistotu, že váš oblíbený kousek zůstane pořád krásný, obracejte raději všechno oblečení naruby.

8. Zvolte správný směr

U mytí zrcadel i oken jsou krouživé pohyby základem úspěchu. Při žehlení na ně ale zapomeňte! Materiál se tak vytahá a ničí. Žehlete vždy směrem nahoru a dolů – jen tak látce neublížíte.

Aby bylo po vyžehlení oblečení jemné a zachovalo si svůj tvar, přejíždějte po prádle žehličkou jen nahoru a dolů. Krouživými pohyby byste mohli materiál poškodit. • 

9. Dejte oblečení čas

I když byste chtěli hned po vyžehlení všechno oblečení naskládat do skříní, dejte mu čas. Prádlo je ještě vlhké a teplé – ve skříni by se znovu pomačkalo nebo v horším případě mohlo začít plesnivět.

Poskládaná trička i pověšené košile proto nechte chvíli vychladnout. Hodina by měla stačit. Teprve potom je ukliďte do skříně.

Vyzrajte na košili jako mistr

Největším úskalím jsou košile, které dokážou potrápit i zkušenou hospodyňku. Ne nadarmo se také v jejich žehlení pořádají turnaje a mistrovství. Trénink ale dělá mistra. Osvojte si jednoduchý postup, jak na žehlení košil, a za chvíli z vás bude přeborník:

  1. Začněte s knoflíkovými a dírkovými částmi košile.
  2. Pak vyžehlete límeček – nejprve naplacato z obou stran, od krajů ke středu. Pak ho přeložte a přežehlete.
  3. Následně napněte na žehlicí prknorukávy – jednoduše je chytněte na jedné straně za manžetu a a na druhé za šev, rukáv se sám vytvaruje. Pokud vás nebude chtít poslouchat, vezměte si na pomoc rukávník, na který ho nasunete.
  4. Potom se zaměřte na takzvané sedlo. Klín na ramenou nasuňte na začátek žehlicího prkna a jednoduše vyžehlete.
  5. Nakonec si nechte velké plochy, jako jsou záda a trup. Košili rozepněte a vyžehlete jednu přední část. Postupně točte košili na prkně přes záda až po zbytek přední části.
  6. Nezapomeňte košili zapnout a vyvěsit na ramínko.

Nelekejte se, pokud vám první košile budou trvat dlouho. Jen skuteční mistři v oboru je zvládnout vyžehlit třeba za dvě minuty. • 

Myslete také na pravidelnou údržbu žehličky. Napařovací typy se nevyhnou vodnímu kameni – čas od času je proto propláchněte speciálním odstraňovačem vodního kamene.

Někdy se stane, že žehličkou omylem přejedete výšivku nebo nápis na tričku. Zůstane na ní pak drobná připálenina. Napečeného kousku tkaniny se hned zbavte. Stačí nechat žehličku lehce nahřát a vyčistit hadříkem namočeným v octu nebo zubní pastou.

Máte vlastní vychytávky, jak si usnadnit žehlení? Napište nám svoje tipy do komentářů nebo na Facebook.