8 způsobů, jak využít lógr | Blog Mall.cz

8 způsobů, jak využít lógr

Dobám, kdy „turka“ pil každý milovník kávy už pomalu odzvonilo, přesto v koši každé domácnosti či firmy denně skončí desítky gramů lógru neboli kávové sedliny. Místo do koše lógr vyklepněte do krabičky a na 8 způsobů ho využijte doma nebo na zahradě. 

Kdo miluje kávu, má doma kávovar k přípravě espressa, konvici na filtrovanou kávu, nebo si mele kávová zrnka a zalévá je vodou na „turka“, či je vaří v turecké džezvě.

Svoje fanynky si káva získala i ve formě přírodní kosmetiky, kterou si jednoduše připravíte doma. Možná jste ale nevěděli, že u pleťové masky zužitkování lógru nekončí – využijete ho doma, na chalupě, na zahradě a také pro své domácí mazlíčky

1. Lógr polapí pachy

Zrníčka kávy nejen božsky voní, ale pachy také pohlcují. Poté, co si vychutnáte šálek kávy, nechte lógr trochu proschnout a v mističce jej postavte do lednice. Sedlina skvěle polapí pachy z uloženého jídla.

Miska sedliny postavená vedle dřezu představuje skvělý způsob, jak zbavit ruce zápachu po krájení česneku a cibule. Stačí si dlaně umýt trochou lógru. Nejenže se zbavíte zápachu, ale také budete mít ruce krásně hebké – káva působí i jako peeling.

Vůně z kávové sedliny pohltí zápach v lednici a také pročistí nos při výběru parfému. • 

2. Vyčistěte zašlé hrnce

Mastné a připálené hrnce by jeden nejraději vyhodil. Pokud jde ale o praktickou pánev, bez které si neumíte představit vaření, pusťte se do čistění. A na pomoc si pozvěte kávový lógr. 

Několik lžic sedliny rozložte na dno nádobí a nechce pár minut působit. Jakmile se pustíte do drhnutí, uvidíte, jak snadno bude mastnota mizet. Ověřeno hospodyňkami!

3. Lógr jako pomocník při tvoření a renovaci nábytku

Káva skvěle barví a snadno pomocí ní zamaskujete škrábance na tmavě nalakovaném nábytku. Zrníčka sedliny naneste vatovou tyčinkou do spár, nechte zaschnout a přeleštěte. Po škrábancích nebude ani vidu.

Kávový lógr oživí tmavý nábytek a obarví látku i velikonoční vajíčka. • 

Lógr využijte také k vašim „udělej-si-sám“ (diy) projektům

  • Nanesete-li vrstvu sedliny na starý nábytek, získá krásnou patinu.
  • Smíchejte sedlinu s vodou a ponořte do směsi látku – obarvíte ji na jemně béžový odstín. Stejně postupujte i s velikonočními vajíčky.
  • Pokud milujete vůni kávy, vyrobte si z lógru domácí svíčky nebo mýdlo.

4. Jednoduchý úklid krbu nebo kamen

Máte-li doma krb anebo na chalupě topíte v kamnech, jistě víte, jakou práci dá vynesení popela. Než se pustíte do vyklízení, vysypte do kamen nebo krbu lógr. Vlhká zrníčka kávy na sebe naváží prach, zamezí jeho zvíření a úklid zvládnete snáz.

5. Vyrobte si přírodní repelent 

Ačkoliv milovníky kávy nic nenadchne tolik jako vůně čerstvě připraveného šálku, hmyz vůni kávy nesnáší. Využijte toho a vyrobte si přírodní odpuzovač vos, komárů a much.

Za pomocí kávové sedliny vyrobíte přírodní odpuzovače hmyzu. • 

6. Chraňte mazlíčky před blechami

Zpestřete koupání pejska přírodní vychytávkou proti blechám. Do psího šampónu zamíchejte lógr a pořádně pejska vydrbejte. Vůni kávy skoro neucítíte, zato blechy si budou zacpávat pomyslné nosy a držet se dál.

7. Využijte lógr na zahrádce

Co se zahradničení týče, je lógr skrytý poklad. Ničí škůdce, barví květy a dokonce z něj vyrostou houby.

Zničte zahradní škůdce

Kávová sedlina zaženete slimáky a mravence ze záhonků se zeleninou. Sedlinu rozsypejte na záhony – rostlinám káva nevadí, naopak zažene nezvané hosty. Stejnou fintu použijte i na květináče s bylinkami – lógrem totiž odeženete mšice. Přírodní cestou zatočíte i s dalšími zahradními škůdci, přečtěte si jak.

Rozsypejte lógr na zahradu – odeženete tak slimáky a další škůdce. • 

Zdravý kompost je kávový kompost

Nemáte-li pro lógr zrovna využití, vyhazujte ho na kompost. Zbytky sedliny jsou bohaté na dusík, provzdušní kompost a nalákají červíky, kteří zdravému kompostu prospějí.

Dejte hortenziím barvu

Pokud vaši zahrádku zdobí bohaté květy hortenzií, možná se divíte, proč jsou někdy modré a někdy se zbarvují do růžova. Vše závisí na pH půdy. Přidáním kávové sedliny do půdy pod kytkami snížíte pH půdy a květy se zbarví do jasně modré barvy.

Houbová úroda za použití kávy

V kávové sedlině se daří hlívě ústřičné. K jejímu vypěstování nasbírejte plný kbelík sedliny, zamíchejte do ní semínka hlívy a zalévejte tak, aby sedlina nikdy úplně nevyschla. Už za pár dní uvidíte, jak se hlavičky hub klubou ven.

8. Zima si na vás nepřijde

Sbírejte kávový lógr, nechte ho vyschnout a uschovejte ho na zimu. Jakmile se objeví mráz, použijte sedlinu k solení chodníku. Pomletá zrníčka kávy fungují stejně jako sůl a neničí chodník.

Máte svůj trik, jak kávovou sedlinu využít? Dejte nám vědět na Facebooku

Máte rádi kávu?

A věděli jste, že na MALL.cz najdete kávový klub? :)  Staňte se členem a vychutnejte si:

- 10% slevu na první nákup

- kávovary za speciální klubové ceny pouze pro členy

- každý měsíc novou kávovou nabídku

Získat slevu je snazší, než osladit kávu. Stačí se jednoduše zaregistrovat.