8 vychytaných způsobů, jak využít použité čajové sáčky | Blog Mall.cz

8 vychytaných způsobů, jak využít použité čajové sáčky

Pochutnali jste si na horkém čaji a se sáčkem šup do koše? Chyba! Vylouhováním do hrnečku čajové účinky zdaleka nekončí. Inspirujte se, kde všude můžete s použitými čajovými sáčky kouzlit.

Domácnost, zahrada i kosmetika – tam všude oceníte sílu čajových sáčků. A zejména těch od zeleného nebo černého čaje, protože právě ty mají nejsilnější účinky.

1. Dokonalý pohlcovač pachů

Čaj neutralizuje a absorbuje zápach. Pokud se z vaší ledničky line nepříjemná vůně, recept je jednoduchý – dejte několik použitých čajových sáčků do misky a umístěte ji do chladničky. Po pár dnech všechny nežádoucí vůně zmizí.

A jestli často v kuchyni pracujete s cibulí nebo rybami, oceníte čaj také jako nejúčinnější mýdlo. Vydrhněte si jím ruce a rybí aroma bude pryč.

Jako preventivní osvěžovač vzduchu funguje čaj i v odpadkovém koši. Zavěste na víko několik vlhkých sáčků a zápach nebude mít šanci. Podobně vás čaj zbaví i zápachu z bot – stačí do nich pár sáčků vložit a nechat působit. • 

2. Proti hmyzímu štípnutí i sluníčku

Teplo je plné nástrah – komáři i žhnoucí slunce. I proti nim vám ale pomůže čajový sáček. Stačí ho nechat vychladnout a ještě vlhký přiložit na podrážděnou pokožku. Ať už jste spálení od slunce nebo vás trápí hmyzí píchnutí, čaj kůži zklidní, zbaví ji zarudnutí i svědění.

3. Přírodní hnojivo pro rostliny

Aby vám rostliny krásně bujely, nemusíte zrovna kupovat hnojiva a postřiky. Využijte sílu čaje. Použité pytlíčky vhoďte do konve s vodou, kterou záhonky zaléváte. Zbavíte se tak škůdců i plísní.

A nebo sáčky rovnou zahrabejte do hlíny. Obsahují dusík, který působí jako přírodní hnojivo. Při zalévání se živiny z čaje uvolní přímo do půdy. Ale pozor – nezapomeňte sáčky pravidelně obměňovat. Déle než týden je v záhonku nenechávejte.

Čajové sáčky udrží vlhkost v půdě a dodají květinám živiny. Díky obsahu dusíku je čaj výborný i na kompost. • 

4. Pes na mastné nádobí

Špinavé nádobí dá někdy pořádně zabrat – ale ne, když do práce zapojíte čajové sáčky:

  1. Naplňte mastný nebo připálený hrnec horkou vodou.
  2. Vhoďte do ní několik čajových sáčků.
  3. Nechte je působit přes noc.

Čajové sáčky obsahují kyselinu tříslovou, která rozpouští tuky a zbytků jídla vás jednoduše zbaví – ráno pak nádobí jen opláchnete.

5. Relaxace v čajové koupeli

Dopřejte si kompletní relax s čajovými sáčky:

  • Nachystejte si výživnou koupel – do teplé vody hoďte několik sáčků čaje. Využít můžete i bylinkové čaje, například heřmánkový. Díky antioxidantům lázeň zklidní celé tělo a zregeneruje pokožku.
  • Umyjte si vlasy čajovým odvarem – čajové sáčky znovu převařte a odvar nechte vychladnout. Na závěr koupele si jím přelijte vlasy, budou krásně vyživené a lesklé. Světlým vlasům prospěje odvar z heřmánku, na tmavé je nejlepší černý čaj.
  • Zbavte se kruhů pod očima – pokud vás trápí oteklé a unavené oči, přiložte na ně vlhký chladný sáček od čaje. Postačí několik minut a zbaví vás otoků i podráždění.

Čajové sáčky pečují kompletně o celé tělo a pomáhají léčit i akné a ekzémy. Chcete-li regenerovat svou pleť, vezměte vymačkaný sáček od černého čaje a jemně jím přejíždějte po tváři. • 

6. Proti hlodavcům

Bojujete na chalupě s hlodavci? Nastražte použité čajové sáčky jako pastičky. Hlodavci totiž vůni čaje přímo nesnáší. Stačí pytlíčky umístit do skříní, spíže nebo pod postel a myši se k vám neodváží. Čajové aroma navíc odpuzuje i pavouky a mravence.

7. Čajový čistič oken

Aby vám šel úklid pěkně od ruky, potřebujete pomocníka – čajové sáčky. Použité pytlíčky znovu vyvařte, po vychladnutí nalijte odvar do rozprašovače a nastříkejte na okna nebo zrcadla. Uvolní špínu i mastnotu a zbaví okna otisků prstů i šmouh. Nakonec jen sklo setřete suchým hadříkem a je hotovo.

Odvar z vylouhovaných čajových sáčků je nejlepším pomocníkem na mytí skel i zrcadel. • 

8. Nade všechna koření

Sůl je nad zlato. A co teprve čajové sáčky! I v kuchyni jsou totiž hotový poklad – dodají jídlu chuť lépe než kdejaké koření. Pokud připravujete rýži nebo těstoviny, dejte nejprve povařit vodu s použitými čajovými sáčky. Po 10 minutách pytlíčky vyndejte a vařte přílohu, jak jste zvyklí. Rozdíl v chuti poznáte hned.

Vychytané triky s čajem můžete doma vyzkoušet, i když zrovna sáčky nemáte. Pokud jste milovníci čaje, použijte klidně spařené čajové lístky. A nebo se podívejte na další tipy, jak doma vycídit každý povrch a uklidit jako profík.

Znáte další způsoby, jak šikovně využít čajové sáčky? Napište nám svoje tipy na Facebook.