3 místnosti, kde vás ohrožují bakterie | Blog Mall.cz

3 místnosti, kde vás ohrožují bakterie

Podlaha, záchod, kliky na dveřích – to jsou známá místa, kde se daří mikrobům. Jenže často na vás číhají tisíce bakterií i tam, kde byste je nečekali a kde možná kvůli nevědomosti úklid šidíte. Probereme si jednu místnost pěkně po druhé.

1) Kuchyň: pozor na houbičky a vodovodní baterii

Jak často se vám stává, že necháte houbičku nasátou vodou ležet ve dřezu? Možná denně. A to je chyba, protože do houbičky se ze špinavého nádobí a z rukou dostávají tisíce bakterií, které se ve vlhkém prostředí velmi dobře množí.

Podobně si bakterie libují i ve vlhkých utěrkách, které, ruku na srdce, občas nepoužíváme jen na čistě umyté nádobí. Proto je důležité nechávat houbičky a utěrky dobře vyschnout a často je měnit – utěrky každý třetí den, houbičky jednou týdně. A pokud houbičku zbavíte bakterií v mikrovlnce, prodloužíte její životnost i na dvojnásobek.

Utěrky a mokré houbičky na nádobí jsou rájem pro bakterie. Zbavit se jich přitom můžete snadno. • 

V kuchyni nezapomínejte ani na linku, dřez a vodovodní baterii. S potravinami si totiž domů přinášíte i spoustu nezvaných hostů – v syrovém mase, na neumytém ovoci a zelenině nebo v nepasterovaném mléku číhá:

  • bakterie E. coli způsobující střevní onemocnění,
  • bakterie Campylobacter, která způsobuje průjmy a teploty,
  • nebo Salmonela, která vede k salmonelóze.

Proto po porcování nebo obalování masa nezapomeňte důkladně umýt kuchyňskou linku i vodovodní baterii, které jste se při vaření dotýkali. Ideální proti bakteriím je saponát – stačí klasický jar nebo můžete využít i ekologické saponáty.

Jedno prkénko na maso, jiné na zeleninu a další na pečivo. Díky tomu nehrozí přenášení bakterií třeba z masa na chleba. • 

2) Koupelna: možná vás překvapí pračka plná bakterií

V koupelně patří k úklidové klasice podlaha, vana a sprchový kout. Kromě toho si ale dejte pozor i na zubní kartáček a kelímek, kde se také drží bakterie.

Možná vás překvapí, že tisíce bakterií jsou i v pračce. Jejich hlavním zdrojem je spodní prádlo, na kterém ulpívají drobné částečky výkalů a bakterie, které pak v pračce zůstávají. Ničí je praní na teplotu alespoň na 60 stupňů nebo použití chemického bělidla. Jenže pokud to neuděláte, bakterie zůstávají v pračce a čekají na další várku prádla.

I čerstvě vyprané prádlo je rájem pro bakterie. Množí se ve vlhkém prostředí velmi rychle, proto na nic nečekejte a prádlo rychle strčte do sušičky nebo pověste na sušák. Přečtěte si také, jak správně prát prádlo.

Protože vlhkost je v celé koupelně, pravidelně větrejte, vytírejte podlahu a také vysušte okna a sprchovou zástěnu. Předejdete plísním a vytvoříte prostředí, které se roztočům a bakteriím nebude ani trochu líbit. 

Při inventuře koupelny se podívejte i do své kosmetické zásuvky. Štětce si zaslouží vaši pravidelnou pozornost – každý týden je vyperte v horké vodě s kapkou šamponu na vlasy. A svoje rtěnky, řasenky či make-upy podrobte testu data spotřeby. Se staršími kousky se nemilosrdně rozlučte, tisíce bakterií na vašem obličeji za to nestojí.

Samostatnou kapitolou je záchod. Ten čistěte opravdu důkladně a nevynechejte přitom ani splachovadlo. Při splachování zkuste myslet na to, abyste záchod nejprve zavřeli. Díky tomu zabráníte rozprsknutí drobných kapiček s bakteriemi z mísy do celé místnosti – důležité je to hlavně v bytech a domech, kde je koupelna a záchod v jedné místnosti.

Čistota – půl zdraví. O rukou to platí dvojnásob. Proto by vaše první zastávka po cestě z práce měla být v koupelně. • 

3) Ložnice: zaměřte se na postel

Povlečení a peřiny jsou plné bakterií kvůli potu, vlhku a částečkám kůže. Roztoči a bakterie si v takovém prostředí libují a postel znečišťují svými výkaly. Proto se vyplatí povlečení i peřiny pravidelně zbavovat prachu, prát a větrat. Povlečení měňte jednou za dva týdny a nezapomínejte ani na žehličku – horká pára vám s ničením roztočů také pomůže.

Matrace na tom není s roztoči o moc lépe než povlečení. Jenže do pračky ji jen tak nenacpete. Takže co s ní? V prvé řadě ji důkladně vyklepejte. Matraci pak pořádně vysajte a můžete ji také rovnoměrně poprášit jedlou sodou. Když ji necháte působit alespoň půl hodiny a pak vysajete, zbaví matraci všech zápachů. 

Kliky a elektronika nesmí ujít vaší pozornosti

Kliky na dveřích a elektronika jsou rizikové hlavně z jednoho důvodu: saháme na ně několikrát denně čistýma i špinavýma rukama. Zablácené ruce ze zahrádky si ale nepředstavujte – stačí číst si zprávy na tabletu v autobuse, v práci nebo ve škole, položit si mobil na sedačku ve vlaku a pak doma pěkně na jídelní stůl či kuchyňskou linku nebo si s ním lehnout do postele. A na miliony nových bakterií je zaděláno.

Proto se pozorně věnujte mytí klik na dveřích a svůj mobil, tablet či počítač pravidelně omývejte speciálním čisticím přípravkem na elektroniku. Dobře využijete i klasické dezinfekční ubrousky na ruce. 

A pozor – spousta bakterií je samozřejmě i na penězích. Jen si představte, kolik lidí muselo mít mince a bankovky v rukou před vámi!

Peníze malým dětem do rukou nepatří. Bankovky a mince putují stovky kilometrů a lidé si spolu s nimi předávají i miliony bakterií. • 

Rada na závěr: v čem tkví kouzlo čisté domácnosti bez bakterií?

Udržet domácnost bez bakterií je nemožné – ledaže byste žili v přísně sterilní laboratoři. Základem čisté domácnosti je dodržování základních hygienických návyků, jako je například mytí rukou po použití záchodu nebo po příchodu z práce. Nebuďte úzkostlivě čistotní, ale přemýšlejte o tom, na co jste sahali třeba před jídlem.

Napadají vás další místa plná bakterií? Napište nám na Facebooku, ať je náš seznam kompletní!