11 uklízecích tipů a triků od profesionálních pokojských | Blog Mall.cz

11 uklízecích tipů a triků od profesionálních pokojských

Skutečnými mistry v uklízení jsou profesionální hospodyně a pokojské, které si velmi rychle poradí s každou nečistotou. Přiučte se od nich profi trikům, které vám generální úklid usnadní.

1. Uklízejte odshora

Aby se váš domov proměnil v dokonale čistou klícku, musíte zvolit správný postup. Uklízejte vždycky odshora. Kdybyste na závěr vymetli prach z nejvyšších poliček, popadá na vyluxovaný koberec a celá vaše předchozí práce přijde vniveč.

Začněte pěkně od stropu. Nejprve vymeťte pavučiny v rozích, otřete zaprášená světla a vrchní části nábytku. Pak ukliďte věci v dosahu očí, nízké skříňky a stolek. Závěrečným úklidem podlahy se pak veškeré popadané špíny zbavíte.

2. Zrcadlo beze šmouh

Možná už jste někdy leštili zrcadlo pořád dokola a pořád na něm zůstávaly nevzhledné šmouhy. Využijte fígl profesionálních uklízeček a vyměňte hadřík nebo papírovou utěrku za kávový filtr. Nemá vlákna, takže na skle nezanechává stopy. 

Současně je vyrobený tak, že snese i dlouhé působení vody a neroztrhne se. Je proto ideální na mytí zrcadel i oken. Myslete ale i na to, abyste zrcadlo nestírali prudce kruhovými pohyby. Vodorovné tahy směrem dolů nezanechávají šmouhy.

Profíci si činnosti plánují, buďte jako oni. • 

3. Zapojte myčku

Zbavte se části povinností – zapojte do úklidu myčku. Domácí pomocník si totiž neporadí jen se špinavým nádobím, ale umyje za vás i plastové hračky, držáky na zubní kartáčky, keramické dekorace nebo nerezové misky pro psa.

4. Na podlahu ode dveří

Přemýšleli jste někdy, z jakého konce místnosti umýváte podlahu? Správně byste měli zem nejprve nasucho zamést nebo vysát směrem ode dveří na konec místnosti. Začnete tak v místě, kde se nejčastěji chodí, a zbavíte se největší špíny.

Teprve ve druhém kroku postupujete opačně. Setřete podlahu mokrým hadrem nebo mopem a končete u vchodových dveří. Jestli vás trápí vrzající parkety, posypte nakonec dřevěnou podlahu dětský pudrem a zameťte ho do spár. Palubky se ztiší.

Před mokrým stíráním země nejprve podlahu nasucho zameťte nebo vysajte. Zbavíte se tak velkých nečistot, vlasů nebo chlupů, které by mop nezachytil. • 

5. Proti směru vlasů

Na první pohled čistý koberec v sobě může ukrývat ještě hromadu špíny. Vysávejte ho vždy proti směru vlasů, jen tak se dostanete do hloubky jeho struktury a vyluxujete i schované bakterie a roztoče. Směr poznáte, když po koberci přejedete malým kartáčkem, který vlákna nadzvedne.

6. Barevné zóny

Vyčistit toaletu a kuchyňskou linku stejnou houbičkou nebo ve stejných rukavicích není lákavá představa. Profesionálové si proto rozdělují byt do několika uklízecích zón, podle kterých barevně odlišují i čisticí prostředky, aby je mezi sebou nemohli zaměnit.

Pořiďte si zvláštní vybavení na úklid jednotlivých místností. Rukavice, hadříky a další prostředky na mytí toalety označte třeba červenou barvou, pro koupelnu žlutou a pro kuchyň modrou.

Barevným odlišením uklízecích hadříků, houbiček nebo rukavic zamezíte jejich popletení. • 

Nezapomeňte si také vyhradit speciální oblečení jen na úklid. Pokud byste byt čistili v tričku, ve kterém pak budete dál chodit, jen byste po domě roznášeli prach a špínu, která na vás při úklidu ulpěla.

Vedle ochranných brýlí a rukavic si na úklid pořiďte i zástěru a obuv, kterou jinak nosit nebudete. Při vytírání zastrčených rohů oceníte návleky, které zpevní vaše kolena. • 

7. Mějte všechno po ruce

Možná jste si někdy všimli, že pokojské za sebou všude tahají vozíček s čisticími prostředky – šetří tak totiž čas. Mají veškeré vybavení neustále po ruce a nezdržují se odbíháním pro saponáty do různých pokojů nebo do sklepa.

Uložte si rukavice a hadříky do kapes zástěry, za pas si zastrčte pytel na odpadky a všechna čistidla naskládejte do jednoho kbelíku, který bude při úklidu cestovat s vámi. Vyrobit si můžete i vlastní domácí čistidla. Tady najdete návod, jak na to.

8. Lepší je to nasucho

Suchá špína se odstraňuje snáz než mokrá. Jestli chcete vzít úklid z gruntu a vyčistit i zablácené boty z dopoledního výletu, nechte je ještě chvíli odležet. Až špína zatvrdne, bude se vám lépe uklízet. Hravě si s ní poradí třeba mýdlová voda. 

Mokrá špína bývá neodbytná. Nechte je před čištěním pořádně zaschnout. • 

9. Staré jako nové

Při úklidu občas narazíte na škrábanec na oblíbeném stolku nebo zašlé porcelánové dekorace. Neobcházejte drobné chyby, jinak úklid nikdy nebude dokonalý. Rýhu na dřevěném nábytku vyhladíte vlašským ořechem, který ji zamaskuje.

Porcelánový džbán zase rozzáříte hadříkem navlhčeným ve vodce. Každý povrch chce totiž něco jiného. Připomeňte si, jak si poradit s různými materiály.

10. Sáhněte po zubní pastě

Tajnou zbraní profesionálních uklízečů je zubní pasta. Pomůže, když selžou speciální přípravky. Vyčistí totiž zažraná kávová kolečka na stole, skvrny od fixů na nábytku a dodá lesk i kohoutku v koupelně. Jak na další zapeklité skvrny, se podívejte tady.

Zubní pasta navrací zašlý lesk. Podobně funguje i rostlinný olej nebo jedlá soda. • 

11. Víc rukou víc uklidí

A poslední rada? Nezapomínejte při úklidu, že máte dvě ruce. Většina lidí je zvyklá pracovat pouze jednou. Ušetříte spoustu času, když budete jednou rukou nanášet na povrch čisticí prostředek a druhou rukou ho současně umývat.

Anebo ještě líp – zapojte do úklidu rukou hned několik. Ve víc lidech jde všechno líp. Rozdělte si úkoly a vrhněte se na rodinný úklid.